Jak není nutné žertovat s penězi nebo škodlivými radami investorovi

1. Investujte do akcií všechny své peníze, můžete si dokonce půjčit na takovou věc

Komentář odborníka

Než investujete do akcií, odložte peníze na život a neočekávané výdaje: vytvořte bezpečnostní polštář, otevřete bankovní vklad nebo kupte dluhopisy s nízkým rizikem. Nezapomeňte, že investice je vždy riskantní a můžete nejen vydělat hodně, ale také ztratit všechno. Investujte částku, kterou jste vnitřně ochotni ztratit-bohužel, je to možné. Nepůjčujte si peníze na investice ani v bance — ani u známých - investovat poslední peníze nemůžete nikdy. Než se vrhnete do boje, prozkoumejte teoretickou část.

2. Neztrácejte čas řízením investičního portfolia: najal profesionála - a zapomněl

Komentář odborníka

Existuje názor, že pokud se rozhodnete obchodovat na burze, ale nejste připraveni utrácet své síly a nervy, můžete jednoduše důvěřovat odborníkům a zapomenout na všechno na světě. Ale správce musí také věnovat pozornost, přinejmenším na začátku vašeho vztahu. Měl by si být vědom toho, jaké máte životní potřeby a plány, abyste pro vás vybrali optimální schéma chování na finančním trhu. A kdo řekl, že všichni správci jsou profesionálové a slušní lidé? Zásada "důvěřuj, ale prověřuj" je vhodná i zde. Ale chcete-li zkontrolovat, jak se provádí řízení důvěry, potřebujete znalosti, které, bohužel, pro vás nikdo nezíská. Takže to bude muset být ještě časově náročné.

3. Investováním zapomeňte na rysy své povahy a temperamentu


Komentář odborníka

Při určování nástrojů, které budete používat, je korelujte s vlastnostmi vaší postavy. Makléři žertují: "kupujete dluhopisy - spíte dobře, kupujete akcie-jíte dobře." To je pravda-někdy akcie způsobují, že investor je nervózní. Pokud jste příliš emocionální, jste vážně znepokojeni ztrátami, pak obchodování " s rameny "(tj. s úvěrem, který makléř poskytl) a investování do akcií není pro vás: existuje riziko paniky, že uděláte špatná rozhodnutí a zhoršíte finanční ztráty. A stres má špatný vliv na zdraví. Investujte do rizikových nástrojů pouze tehdy, pokud tiše tolerujete ztráty a můžete jednat chladnokrevně.

4. Proveďte co nejvíce obchodů

Komentář odborníka

Časté obchody na trhu s cennými papíry mohou vést ke ztrátě vašich sil, energie a dokonce i peněz. A nezapomeňte na provizi makléře, který bude také muset zaplatit z každé transakce. Spekulativní strategie ne vždy přinášejí větší výnosy, ve většině případů pasivní investor vydělává více. I když existuje vtip, že dlouhodobý investor je neúspěšný spekulant. Výběr optimální strategie pro vás závisí na mnoha faktorech, včetně toho, jaké znalosti a dovednosti máte, a proto se s tímto rozhodnutím zacházejte velmi pečlivě.

5. Nezastavujte se, hrajte na padajícím trhu

Komentář odborníka

Tato rada ilustruje rčení "otec Bil syna ne za to, že hrál, ale za to, že hrál". Pokud trh není na vaší straně, je lepší zastavit, vydechnout a oddechnout. V tomto případě dokončete obchody (proveďte stop loss) - to znamená, že neposkytnete uvolnění, ale vyvarujete se ještě větších ztrát. A vždy musíte jasně vědět, jakou částku jste ochotni riskovat a jaká pravidla pro uzavření pozice jsou dohodnuta s makléřem. Není neobvyklé, že klient s pomocí" páky " — úvěr, který zprostředkovatel poskytl — v hazardních hrách ztratil všechno a stále dlužil přemrštěné částky. Potřebujete to?

6. Použijte zasvěcené informace

Komentář odborníka

Informace zasvěcených osob poskytují majiteli netransparentní výhodu, a proto je jeho použití v operacích na finančním trhu sledováno zákonem. Jste připraveni odsedět si čtyři roky v místech, která nejsou tak vzdálená a navždy ztratí svou obchodní pověst? Myslím, že odpověď je jasná.

7. Je lepší "znásobit" než"ušetřit"

Komentář odborníka

"Zachránit " a" znásobit " — dvě různé investiční strategie. Předpokládají nejen různé cíle, ale také různé nástroje, znalosti a dovednosti, investiční horizont, úroveň přijatého rizika. Pokud jde o finanční polštář, který může být kdykoli potřebný, strategie "zachránit" je nejvhodnější. Tato strategie vyžaduje minimální znalosti a úsilí, ale umožňuje předběhnout inflaci, tj. udržet kupní sílu vašich úspor. Strategie "znásobit" je přiměřená penězům, které v dohledné budoucnosti neplánujete utrácet. Investováním můžete násobně zvýšit své finanční prostředky, ale můžete získat i negativní výsledek. Zde se kartářka nechoďte-budete potřebovat další znalosti, aby výsledek splnil vaše očekávání.

8. Důvěřujte radám odborníků

Komentář odborníka

Nejlepší strategií je mít racionálně skeptický postoj. Na finančním trhu, zejména pokud jde o investice, spíše než o úspory, je lepší zkontrolovat radu bankéře nebo makléře. Možná vám dávají radu, sledují své vlastní, ne vaše cíle. Buďte obzvláště ostražití, pokud jde o bezplatné tipy.

9. Počítejte se stabilním finančním trhem

Komentář odborníka

Nikdo předpověděl hypoteční krizi v USA v roce 2008. Ale tato událost se stala a silně ovlivnila finanční trh. Nemůžete si být jisti, že bude navždy stabilita a nic se nestane — může se stát cokoliv a mnohem rychleji, než byste chtěli. Nezapomeňte, že investice jsou vždy rizikem a s riziky musíte pracovat v reálném čase.